Toți românii care au cont bancar trebuie să știe asta. S-a aflat acum ce se întâmplă de aproape 10 ani
Oamenii, în general, sunt destul de fideli băncilor la care au conturi. Așa e cazul și cu românii. Dar cine a crescut, de fapt, în sistemul bancar în ultimii 10 ani? Știm acum cum stau lucrurile.
Unele dintre cele mai vizibile bănci în România sunt Banca Transilvania, ING, Raiffeisen și eventual BCR sau CEC Bank. Asta nu arată însă și numărul de clienți. Conform unei analize recente despre creșterea băncilor din România, topul celor mai puternice 10 s-a schimbat destul de mult între 2008 și 2019.
Şapte dintre băncile aflate în 2019 în top 10 al celor mai mari bănci de pe piaţa românească au reuşit să câştige teren în perioada 2008-2019, în timp ce trei bănci au pierdut cotă de piaţă, notează ZF. Evoluţia băncilor mari din ultimii ani a evidenţiat diferenţe mari între situaţiile băncilor de pe piaţă.
Ce bănci au crescut sau au scăzut în aproape 10 ani?
Banca Transilvania, ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi OTP Bank au fost în ascensiune între 2008 şi 2019, în timp ce BCR (acţionariat austriac), BRD (acţionariat francez) şi Alpha Bank (acţionariat elen) sunt la categoria celor care au pierdut cotă de piaţă faţă de 2008.
în timp ce unii jucători s-au dovedit capabili să crească în pofida unui mediu advers, fie organic, fie şi prin achiziţii, alţii s-au aflat într-un proces abrupt de contracţie.
În ciuda parcursului individual, e bine să știi că toţi jucătorii din top 10 au ajuns să controleze, în 2019, peste 85% dintr-o piaţă cu active nete de 495 miliarde de lei în 2019.
Cine a câștigat cel mai mult în România? Banca TransilvaniaDesigur că există și-o bancă despre care ai putea spune că a avut un parcurs remarcabil. Cel mai mare câştigător este . BT şi-a majorat activele de 5 ori şi cota de piaţă de mai mult de trei ori în perioada 2008-2019, ajungând la peste 17,7% din activele totale şi urcând pe locul 1.